2011 m. gruodžio 29 d., ketvirtadienis

Sutažas

Sveikos gražuolės, Jau tikriausiai žinote prieš keletą metų pradėjusią populiarėti naują aksesuarų ir ne tik techniką - sutažą. Tai labai unikali technika, gimusi Prancūzijoje, Menų Motinos šalyje. 

Sutažas (pranc. soutache) – virvutė iš skersai sukryžiuotų spalvotų siūlų, naudojama drabužių puošybai. Buvo naudojama paslėpti siūles ir taip pat moteriškų rūbų dekoravimui ir karinių uniformų puošimui. Sutažo technika atsirado Prancūzijoje XIV amžiuje. Ši technika buvo naudojama ne vien drabužių puošybai, bet ir papuošalams. Prie šios technikos kūrimo daug prisidėjo olandai, taip atsirado technika panaši į rusiška kaspinų pynimą. Technika pergyveno daug istorinių įvykių, kol tapo savarankiška meno kryptimi. XIX – XX sutažo technika buvo primiršta ir naudojama tik teatro kostiumams puošti. Sutažo juostelės būna įvairių spalvų, dažniausiai gaminama iš natūralių medžiagų šilko ir vilnos. Taip pat iš sintetinio ir pusiau sintetinio pluošto, pavyzdžiui viskozės, taip pat naudojamos metalo gijos iš sidabro ir aukso. Sutažo technika siuvinėtų drabužių galima sutikti visame pasaulyje Rusijoje, Vakarų Afrikoje, Maroke, Meksikoje puošti mariachi muzikantų rūbai.



















 Antram gyvenimui sutažo techniką 90-ais XX a. metais prikėlė Izraelio dizainerė Michal Negrin. Dizainerė sutažo technika panaudojo kurdama juvelyrinius papuošalus. Sutažo techniką juvelyrikoje plačiai išgarsino Dori Csengeri madų namai. Nuo 1997 metų garsios Izraelio dizainerės Dori Csengeri ir Rina Mor privertė pasaulį pripažinti faktą, kad atsirado nauja kryptis juvelyrikoje. Sutažo technikos atgimimas suklestėjo dabartinių metu ir yra labai madingas. Šią technika gaminami įvairūs papuošalai ir aksesuarai: kolje, sagės, auskarai, apyrankės, diržai, rankinės, vėduoklės ir kt. Kiekvienas gaminys unikalus, nes yra vienetinis. Papuošalų gamybos procesas, tai kruopštus darbas naudojant sutažo virvutę, brangius ir pusbrangius akmenis, biserį ir karoliukus.















Tai yra vienetiniai dirbiniai, nes niekados nepakartosi tokio pačio antro vėrinio, sagės ar apyrankės. Mano mėgstamiausi yra auskarai. Du vienodi neišeina niekada. Skiriasi kryptis, pasislinkimas, užsukimas, noriu pasakyti, kad neįmanona padaryti panašiu kaip du vandens lašai, dėl to kiekvienas darbas yra unikalus. Tai labai kruopštus ir laiko reikalaujantis užsiėmimas. Juostelę prie juostelės siūni smulkia adatėle. Tik nesenai pradėjau daryti sages. Mamytei žinoma:) Dabar jau galvoju ir apie apyrankes, vėliau gal išvystysiu ir visą rinkinį. Pradėjau tik 2011 metų viduryje, dabar be to negaliu gyventi. Kiekvieną dieną galvoju, ką naujo padaryti. Kaip plačiau taikyti sutažą? Iš pradžių dariau tik sau pačiai, tai pirmas kartas kai darbai pasieks kitų akis. 

Vienas auskaras daromas nuo 3 iki 9 valandų, priklausio nuo sudėtingumo. Du auskarai gaunasi apie 10 ar 16 valandų, tam tikrai reikia turėti laiko, O subadyti pirštai tikrai nepyuošia moters, bet viskas tik dėl malonumo. Labai smagu daryti, o dar smagiau nešioti. Užsukite į mano papuošalų galeriją:) O jei susidomėjote mano darbais, tai žinokit kainos atitinka rankų darbo vertę.  Išmokime vertinti savo ir kitų rankų darbą ir tobulėkime kartu. Mūsų rankos gamina ne pigę pramoninę prekę, o aukštos kokybės, meninę vertę turinčius dalykus. Papuošalai nuotraukose autoriniai.

P.s. Daugiau nuotraukų rasite žemiau esančiame Puslapyje. -Sutažas. 
Dėkui kad domitės:) Darbų bus daugiau:)

2 komentarai:

  1. Super!!!!! nuostabu!!!!! fantastiska!!!! nepakartojama!!!!! na trksta žodžių :) išties labai gražu geros foto ir ta tamsi sage ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiūkas:)) Ar žiūrėjai Sutažo puslapį? ten jū daugiau. Tikiuosi ir kitiems taip pat patiks kaip ir tau:)))

    AtsakytiPanaikinti