2012 m. sausio 15 d., sekmadienis

Pinigai pagal trispalvę

Man įdomi ir svarbi jūsų visų nuomonė, čia apsilankiusiųjų ir skaitančių ši tekstuką. Pasakykit man, kas jums yra pinigai? Kokias nuotaikas, pojūčius jie jums kelia? Ar tai yra dalis laimės, ar grėsmės ženklas? Kalbant apie pinigus tiek iškyla klausimų, į kuriuos net nežinau kaip viena galėčiau atsakyti.

Mat dabar dirbu prie vienos temos. Kurios objektą pasirinkau pinigą. Tai gali būt bet kokia valiuta, bet konkrečiau apsistoju ties doleriu. Nereikia jo sureikšminti, jis man tiek pat reiškia kiek euras ar litas, tiesiog jo struktūra man labiau tinka. Tegul jis būna visų valiutų orientyras. Taigi, dolerį pasirinkau kompozicijos temai atskleisti. Pagal mūsų trispalvės spalvas, jų reikšmes, o  reikšmės yra tokios: geltona spalva - tai saulė, žalia - laukų spalva, raudona- kraujas. Ir kaip visą tai siejąs su pinigais? Į tai aš ir bandau atsakyti, o tai iš pradžių pasirodė labai paprastai. 

Važiuodama iš universiteto namo troleibusu, kaip visada ten gimsta geriausios idėjos:) Kilo mintis vaizduoti pingą. Kodėl? Pirminė mano mintis buvo tokia: dėl pinigų daromi patys baisiausi dalykai. Dėl pinigų žudoma, kariaujama, vagiama, tikriausiai, tik spėju, kad dėl žalių padaroma 90% nusikaltimų. Ir kas gi tai yra, jei ne kraujas. Kraujas liejamas visam pasaulyje dėl pinigų, dėl valdžios ir galios. Jų turint kyla grėsmė. Grėsmė juos prarasti, pavojus tavo gyvybei. Taigi pagal bendrą spalvos reikšmę visi šie dalykai atitinka raudoną spalvą. Žinoma ji turi ir teigiamų dalykų. Raudona spalva simbolizuoja šilumą, kuri kainuoja, meilę, kuri šiais laikais nuperkama. Bet šie keli gražūs dalykai nekompensuoja neigiamų. Tada priėjau prie geltonos spalvos. Susiejau ją su Šviesesniu rytojumi. Jei turi pinigų, tai atrodo saulė šypsoti, gyvenimas mielesnis, galimybės didesnes, komforto malonumas ir galiausiai laimė. Žalia spalva buvo problematiška, jos aš neliečiau, palikau žalią spalvą atspindėti doleriui, kurį jau nuo seno visi vadina žaliu, na žinoma, gana lengva išeitis. Žalia spalva yra labai teigiama, prie jos beveik neprikibsi, ji panaši kaip ir geltona. Simbolizuoja optimizmą, gerą savijautą, vaistai juk kainuoja, tad sveikatą manau taip pat galima įkainoti. Taip pat saugumą, sąžiningumą ir harmoniją, o štai čia ir atsiranda kabliukas, tačiau jo kol kas neliesiu, žaliai spalvai paliksiu simbolizuoti dolerį.

Išdėsčius savo tokias mintis dėstytojui ir mane gerokai sukritikavus, ėmiau mastyti kitaip: taigi raudona spalva atitinka pinigo reikšmę, manau to niekas nenugynčis, tačiau geltona sumaišė visas kortas. Ar tiesa, kad turint pinigų yra šviesesnis rytojus? Pinigai atneša nelaimę. Argi milijordieriai saugūs, argi jie laimingi? Kam sunkiau benamiams, kurie niekada neturi pinigų ar turtuoliams? Kas jų neturi yra alkani, o kas jų turi gyvena baimėje. XII simbolinė geltonos spalvos reikšmė ėmė keistis ir įgijo neigiamą vertinimą: tapo išdavystės, melo, veidmainystės, degradacijos, godumo, pinigų, pavydo spalva; pradėta sieti su priešais, piktais ketinimais. Taigi priėjau prie išvados, kad dvi iš trijų  spalvų turi neigiamą reikšmę pinige. Kuo turi daugiau pinigų tuo įsigyji daugiau problemų, priešų, baimių, bet tie kurie jų neturi nemato pasaulio. Šiuo atveju tikriausiai geriausia būtų turėti nei per daug ne per mažai, bet kai jų turi daugiau, nori dar daugiau, paskui neišgyveni su esamais ir jauti stygių? Taigi ar yra ta riba kai jų gana? Žalia spalva iki šiol man kėlė daugiausiai klausimų, buvo neutraliausia spalva, kol nepradėjau rašyti, o šį tekstuką bandau jau parašyti trečią kartą, ir nežinau ar ši kartą man pavyko. Sunku rašyt, kai dar pas pačią mintys nesugulusios taip kaip reikia. Nenukrypkime per toli, reikia užbaigti su žalia spalva. Taigi, ši žodis jau nebežinau kelinta kartą pasikartoja, žalia spalva prarado teigiamą poziciją mano struktūroje, nes jei ją sieju su pinigais tai jų turint nebelieka nei saugumo, aišku jei neskaitant tai, kad jei jį nori turėti turi nemažai už tai sumokėti, ir vistiek laisvai nesijausi, nelieka nei ramybės, kuri yra tokia brangi dabartiniame gyvenime, o ir apie sąžiningumą galima taip pat pamiršti, nes ten kur pinigai sąžinė dingsta. Ir pagaliau pinigų dėka harmonijos gyvenime nėra. 

Tikiuosi neprailgo skaityti, ir tikiuosi noras pasisakyti yra. Kiek žmonių tiek ir nuomonių, jų dabar aš ir laukiu:)

P.s. jei pavyks savo teorijas pagrįsti ir įtikinti tuo kitus, galutinį darbą būtina įkelsiu čia:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą